A Timeless Renovation for a Sonoma County Home | Home and Garden

0

[ad_1]

AFTER: Inside Willers removed materials that had been added in 2002, changed the interior colors and reworked the bathroom to make it more modern. Corner windows in the living room replaced sliding glass doors that were original to the home and had made defining the sitting area difficult. By adding corner windows, he didn’t lose the light or views of the mature oak trees. He then added a skylight to bring in the canopy of those oak trees.

Willers also removed the ceiling to open the space to the full spatial height and expose the rafters.

Sofa, chairs, rug: Room & Board; table: J. Grigg

There are numerous loft-like spaces in the house that the previous homeowners had attached ladders to so their kids could climb and play. The current homeowners removed the ladders and are looking for artwork to occupy the spaces.

The fireplace is original to the home. The two-sided design separates the living and dining rooms. The original redwood box remains, but the terra-cotta tile was replaced. It used to be bigger, extending up to the ceiling. Willers took down the box around the chimney and had a copper surround made for color and reflection, but also to visually open up the space.

The current homeowners painted the walls and ceiling Benjamin Moore’s Cloud White. “It’s one of those whites that’s like a chameleon,” Willers says. “It changes its color based on ambient light being given. It’s always changing the mood of the room. It’s a nice white because of that.”

The ceiling is standard 2-by-8 Douglas fir framing, but instead of the standard 16 inches apart, the beams are 8 inches apart. “The change in that frequency takes it outside the normal guts of a house into a pattern that’s more rhythmic and delicate,” Willers says.

The floors are Brazilian cherry, and the trim is American cherry.

With such high ceilings, figuring out a lighting scheme was difficult. Willers had to bring light to the seating areas without having a bunch of lights hanging down. “If you hang a bunch of fixtures, you begin to clutter the visual space,” he says. The space gets plenty of light during the day, but at night it becomes dark and cavernous. So he added custom dimmable LED tape cove lighting to cast a nice wash on the walls and ceiling.

He then created framing boxes for LED can lights as a form of recessed lighting placed into the exposed rafters.

Light: Room & Board

[ad_2]

Source link

Share.

About Author

Leave A Reply


*